Z kapustą, oliwkami i jajkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Latem podaję ją zwykle z grillowanym kurczakiem.

Składniki:

  • ● mała główka białej kapusty
    ● 10 dag czarnych oliwek bez pestek
    ● 3 pomidory
    ● 5 jajek
    ● 3 cebule
    ● 2 ogórki
    ● 2 papryki
    ● sól, pieprz
    ● 2 marchewki
    ● oliwa z oliwek
    ● ocet winny

Z kapustą, oliwkami i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyszczamy
    z wierzchnich liści
    i szatkujemy. Oprószamy
    solą. Odstawiamy
    na chwilę
    i lekko wygniatamy,
    aż zmięknie.
  • 2. zmięknie.
    2. Pomidory i papryki
    myjemy, osuszamy.
    Z papryk
    usuwamy gniazda
    nasienne. Cebule, ogórki i marchewki obieramy.
    Pomidory i ogórki kroimy
    w plastry, cebule w krążki,
    papryki w niedużą kostkę.
    Marchewki ścieramy na tarce
    o małych oczkach.
  • 3. Jajka gotujemy na twardo.
    Studzimy, obieramy i kroimy
    w plastry. Delikatnie mieszamy
    z warzywami i oliwkami.
  • 4. Sałatkę skrapiamy oliwą
    oraz octem. Doprawiamy solą
    i pieprzem. Mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy