Z groszkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy moja 5-letnia córka Justynka nie ma apetytu, gotuję jej ulubioną „zupkę tatusia”.

Składniki:

  • ● porcja rosołowa
    ● marchewka
    ● po kawałku pietruszki, selera i pora
    ● 4 ziemniaki
    ● 25 dag strąków groszku
    ● kilka listków lubczyku
    ● sól, pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● 150 ml śmietany

Z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyszczamy
    lub obieramy, myjemy. Groszek
    łuskamy. Ziemniaki kroimy
    w kostkę, pora w półplasterki,
    a pietruszkę, selera
    i marchewkę w paski.
  • 2. Porcję rosołową myjemy,
    zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy
    pokrojone warzywa,
    lubczyk i groszek. Gotujemy
    15 minut na małym ogniu.
    Śmietanę hartujemy, wlewamy
    do garnka i mieszamy.
    Doprawiamy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy