Z gotowanych jajek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 25 min

Często przygotowuję pyszności dla moich chłopców – męża i trzech synów. Potrawę polecam nie tylko jaroszom. Bogate w białko jajka i żółty ser z powodzeniem mogą zastąpić mięso.

  • 25 min

Składniki:

  • ● 7 jajek
    ● czerstwa kajzerka
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 2 łyżki startego twardego żółtego sera
    ● łyżka miękkiego masła
    ● 2 łyżki śmietany 18-proc.
    ● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, szczypiorku i koperku
    ● sól, pieprz
    ● gałka muszkatołowa
    Oraz:
    ● olej do smażenia
    ● bułka tarta do obtoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Z gotowanych jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 6 jajek gotujemy na twardo Studzimy, obieramy i kroimy
    w małą kostkę.
  • Z gotowanych jajek 2. Kajzerkę kroimy w kostkę,
    zalewamy letnim mlekiem i odstawiamy
    na 10 minut. Następnie
    lekko odciskamy i przekładamy
    do miski. Wlewamy
    śmietanę, dodajemy masło
    i ucieramy na jednolitą masę.
    Dodajemy pokrojone jajka, zieleninę
    i żółty ser. Wbijamy jajko,
    doprawiamy solą, pieprzem
    i szczyptą gałki muszkatołowej.
    Starannie wyrabiamy.
  • 3. Wilgotnymi dłońmi nabieramy
    porcje masy i formujemy
    owalne kotlety. Lekko spłaszczamy
    i obtaczamy w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym
    oleju z obu stron na złoty kolor.

Porady

● Do masy można dodać pokrojoną w małą kostkę i zeszkloną na oleju cebulę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować