Z fetą i szpinakiem po polsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię eksperymentować i dostosowywać przepisy kuchni innych narodów do polskich możliwości. Uwielbiam dania z dużą ilością zielonych warzyw.

Składniki:

  • ● 15 dag sera feta
    ● 2 średnie ogórki
    ● 2 pomidory
    ● pęczek rzodkiewek
    ● 2 młode cebulki ze szczypiorkiem
    ● garść małych listków szpinaku
    ● 1/2 pęczka koperku
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki
    ● ok. 120 ml oliwy
    ● oregano
    ● zioła prowansalskie
    ● bazylia
    ● majeranek
    ● słodka lub ostra mielona papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Z fetą i szpinakiem po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i osuszamy
    papierowym ręcznikiem. Pomidory
    przekrawamy na pół, usuwamy
    gniazda nasienne. Miąższ
    wraz z ogórkami i rzodkiewkami
    kroimy w kostkę. Cebulki obieramy
    i razem ze szczypiorkiem
    drobno kroimy. Szpinak kroimy
    w paski. Warzywa wkładamy do
    miski, mieszamy.
  • 2. Fetę osączamy i kroimy
    w kostkę. Koperek i natkę myjemy,
    osuszamy i drobno siekamy.
    Wsypujemy do warzyw. Wkładamy
    fetę. Mieszamy.
  • 3. Oliwę mieszamy z przyprawami.
    Polewamy sałatkę. Delikatnie
    mieszamy.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny ● Sałatka będzie ostrzejsza w smaku, jeśli do oliwy dodamy przeciśnięte przez praskę 1-2 ząbki czosnku. ● Do sosu możemy dodać 2 łyżki soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować