Z brzoskwiniami i pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Znakomite ciasto np. do popołudniowej herbatki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    * 1/2 kg mąki tortowej,
    * 1/2 kostki margaryny,
    * 4 żółtka,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * cukier waniliowy,
    * 3/4 szkl. cukru,
    * 3 łyżki śmietany,
    Dodatkowo:
    * puszka brzoskwiń (w sezonie świeże)
    * kisiel morelowy (brzoskwiniowy)
    * 2 łyżki bułki tartej
    * 4 białka
    * szczypta soli
    * 4 łyżki cukru pudru

Z brzoskwiniami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto kruche i podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na blasze 25x25cm a drugą włożyć do zamrażalnika. Ciasto posypać bułką tartą i obłożyć pokrojonymi na cząstki owocami wymieszanymi z połową proszku kisielowego. Ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, cukrem pudrem i resztą kisielu, rozłożyć na owocach. Na wierzchu zetrzeć na tarce zamrożone ciasto. Piec w 145*C z termoobiegiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik z brzoskwiniami i pianką