Z bezami i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z białek ubijamy pianę, dodając
szczyptę soli. Pod koniec
ubijania stopniowo dodajemy
cukier i cukier migdałowy. Cały
czas ubijając, dodajemy po jednym
żółtku. Gdy masa będzie
puszysta, dodajemy przesianą
mąkę z proszkiem do pieczenia,
delikatnie mieszamy drewnianą
łyżką. Ciasto wlewamy do dużej
tortownicy i pieczemy ok. 40
minut w temp. 180 °C.
2.Mocno schłodzoną śmietanę
ubijamy w wysokim naczyniu.
Pod koniec dodajemy cukier
puder i rozpuszczoną żelatynę
oraz spirytus.
3.Biszkopt przekrawamy na
trzy krążki. Spód nasączamy
ponczem z soku z brzoskwiń
i spirytusu. Układamy pokrojone
w paski brzoskwinie i rozsmarowujemy
trochę kremu. Przykrywamy
drugim nasączonym
krążkiem, rozsmarowujemy
krem i przykrywamy trzecim nasączonym
krążkiem.
4.Wierzch i boki tortu smarujemy
kremem i posypujemy wiórkami
lub zmielonymi orzechami.
Dekorujemy winogronami, mandarynkami
i bezami.
Komentarze