Z bezami i owocami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem fryzjerką, obecnie wychowuję 5-miesięcznego synka. W wolnym czasie bardzo lubię piec ciasta i próbować nowych przepisów.

Składniki:

  • Biszkopt: 8 jajek
    ● 8 łyżek mąki pszennej (tortowej)
    ● 1 szkl. cukru
    ● cukier migdałowy
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● sól
    Krem: 1/2 l słodkiej śmietanki 36-proc.
    ● łyżeczka żelatyny
    ● 4 łyżki cukru pudru
    ● łyżka spirytusu
    Poncz: sok z puszki brzoskwiń
    ● 4 łyżki spirytusu
    Dekoracja: puszka brzoskwiń
    ● winogrona
    ● mandarynki
    ● wiórki kokosowe lub orzechy włoskie
    ● bezy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Z bezami i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z bezami i owocami 1. Z białek ubijamy pianę, dodając
    szczyptę soli. Pod koniec
    ubijania stopniowo dodajemy
    cukier i cukier migdałowy. Cały
    czas ubijając, dodajemy po jednym
    żółtku. Gdy masa będzie
    puszysta, dodajemy przesianą
    mąkę z proszkiem do pieczenia,
    delikatnie mieszamy drewnianą
    łyżką. Ciasto wlewamy do dużej
    tortownicy i pieczemy ok. 40
    minut w temp. 180 °C.
  • Z bezami i owocami 2. Mocno schłodzoną śmietanę
    ubijamy w wysokim naczyniu.
    Pod koniec dodajemy cukier
    puder i rozpuszczoną żelatynę
    oraz spirytus.
  • Z bezami i owocami 3. Biszkopt przekrawamy na
    trzy krążki. Spód nasączamy
    ponczem z soku z brzoskwiń
    i spirytusu. Układamy pokrojone
    w paski brzoskwinie i rozsmarowujemy
    trochę kremu. Przykrywamy
    drugim nasączonym
    krążkiem, rozsmarowujemy
    krem i przykrywamy trzecim nasączonym
    krążkiem.
  • 4. Wierzch i boki tortu smarujemy
    kremem i posypujemy wiórkami
    lub zmielonymi orzechami.
    Dekorujemy winogronami, mandarynkami
    i bezami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować