.Z bezą i orzechami

0 (0 ocen)

Lubię piec ciasta bo mój mąż je uwielbia i zjada ze smakiem

Składniki:

  • Ciasto:
    3 ½ szklanki mąki pszennej
    20dag masła lub margaryny
    ¾ szklanki cukru
    4 żółtka
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Powidła śliwkowe

    Beza:
    Białka z 4 jajek
    Szczypta soli
    ¼ szklanka cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Ok. 20dag pokrojonych orzechów włoskich

    Krem:
    ½ l mleka
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    3 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 masło roślinne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

.z bezą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. .
  • 2. Dokładnie wyrobić a następnie podzielić na dwie równe części.
  • 3. Pierwszą część ciasta wyłożyć na dużą blachę i posmarować powidłami śliwkowymi. .
  • 4. Włożyć do piecyka i piec 30min w temperaturze 180 stopni.
  • 5. Przygotować bezę.Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli i łyżkę mąki.
  • 6. Drugą część ciasta posmarować powidłami śliwkowymi a następnie powstałą bezą. Na wierzch posypać orzechami.
  • 7. Piec w piekarniku 25min w temperaturze 180 stopni
  • 8. Zrobić krem. Z pół litra mleka odlać ½ szklanki i rozrobić w niej żółtka i mąkę.
  • 9. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym a następnie dodać rozrobioną wcześniej mąkę i ugotować budyń. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 10. Schłodzoną masę utrzeć razem z masłem roślinnym.
  • 11. Na pierwszy upieczony placek położyć krem i przykryć drugim plackiem z bezą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.4 (225 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

santoska

To może cię zainteresować