Yum Yums - zakręcone pączki angielskie

4.84 (186 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Tę pączki sprzedawane są w Wielkiej Brytanii w milionach sztuk. Są połączeniem croissanta z pączkiem, są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i mają wspaniały kształt splecionego warkocza. Same w sobie nie są słodkie, dopiero skąpane w lukrze nabierają niepowtarzalnego smaku.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • • 500g mąki pszennej,
    • 14g drożdży instant ( 2 opakowania),
    • ½ łyżeczki soli,
    • 30g cukru,
    • 100g masła,
    • 1 jajko,
    • 1 szklanka ciepłej wody,
    • DODATKOWO:
    • 3 łyżki mleka,
    • Aromat cytrynowy,
    • 18 łyżek cukru pudru,
    • Olej lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.84 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Yum yums - zakręcone pączki angielskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Yum Yums - zakręcone pączki angielskie 1. Kilka godzin wcześniej masło wkładamy do zamrażarki, aby się zmroziło. Do miski wsypujemy drożdże, sól, cukier i mąkę, mieszamy. Zmrożone masło kroimy w cieniutkie plasterki i delikatnie mieszamy z mąką (nie zagniatamy ciasta!). Masło powinno pozostać w całości, a jedynie powinno być delikatnie oprószone mąką.
  • Yum Yums - zakręcone pączki angielskie 2. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z ciepłą wodą. Wlewamy do miski i delikatnie łączymy z mąką i masłem. Ciasta nie wyrabiamy, a jedynie tworzymy z niego kulę, masło powinno pozostać w plasterkach. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aby „ruszyło”.
  • Yum Yums - zakręcone pączki angielskie 3. Po tym czasie ciasto delikatnie rozwałkowujemy na prostokąt podsypując blat mąką. Robimy to dość starannie, aby zachować jak najwięcej listków masła w całości. Prostokąt powinien mieć mniej więcej 3 razy dłuższy bok jeden od drugiego.
  • Yum Yums - zakręcone pączki angielskie 4. Krótsze boki prostokąta składamy do środka – utworzy nam się taka jakby otwarta książka.
  • Yum Yums - zakręcone pączki angielskie 5. Następnie ciasto składamy na pół – tak jakby „zamykamy” książkę. Ciasto ponownie rozwałkowujemy na prostokąt i ponownie składamy w „książkę”. Postępujemy tak 4-6 razy – wówczas ciasto będzie gotowe.
  • Yum Yums - zakręcone pączki angielskie 6. Gotowe złożone ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby odpoczęło.
  • Yum Yums - zakręcone pączki angielskie 7. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 7-10mm. Z ciasta wycinamy paski o szerokości 3-4cm. Paski rozcinamy prawie do końca – otrzymujemy wówczas z jednego paska dwa. Paski splatamy ze sobą i łączymy na końcu – mamy gotowego pączka. Pączki odkładamy na około 1 godzinę do podrośnięcia, przykrywamy je ściereczką (powiiny podwoić swoją objętość).
  • 8. W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia oraz przygotowujemy lukier.
    Do miski wlewamy mleko, dodajemy odrobinę aromatu cytrynowego. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy. Powinniśmy otrzymać lukier gęstości śmietany.
  • Yum Yums - zakręcone pączki angielskie 9. Pączki wkładamy partiami na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z każdej strony. Olej nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.
    Pączki studzimy na kratce i lukrujemy.
    Smacznego :)

Porady

1) Do smażenia pączków polecam użyć planty. 2) Przepis na podstawie bloga Moje Wypieki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować