Wytworne ciasto

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis został znaleziony w bardzo starym zeszycie. Moim zdaniem, warty spróbowania :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 żółtka
    1 szklanka mąki
    ¾ szklanki cukru
    10 dag margaryny
    1 cukier waniliowy
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Beza:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    10 dag płatków migdałowych
    Masa:
    0,5 l śmietany 30 %
    2 łyżeczki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    1 galaretka wiśniowa
    50 dag owoców np. wiśni
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Wytworne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z żółtek, cukru, mąki, margaryny, cukru waniliowego i proszku do pieczenia wyrobić ciasto. Przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 26 cm.
  • 2. Z białek ubić pianę, dodać cukier. Wyłożyć na 2 placki i posypać migdałami. Piec około 20 minut w temperaturze 175-200 stopni.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 0,5l gorącej wody. Wystudzić.
  • 4. Ubić śmietankę z cukrem. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę.
  • 5. Na jedno upieczone i wystudzone ciasto posmarować połową bitej śmietany, wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką i na to resztę masy. Przykryć drugim upieczonym i wystudzonym plackiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować