• Wytworne ciasto

    Dodane przez: madzik_0111

  • Przepis został znaleziony w bardzo starym zeszycie. Moim zdaniem, warty spróbowania :)

  • Składniki

    Ciasto:
    4 żółtka
    1 szklanka mąki
    ¾ szklanki cukru
    10 dag margaryny
    1 cukier waniliowy
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Beza:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    10 dag płatków migdałowych
    Masa:
    0,5 l śmietany 30 %
    2 łyżeczki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    1 galaretka wiśniowa
    50 dag owoców np. wiśni

  • Sposób przygotowania

    1.

    Z żółtek, cukru, mąki, margaryny, cukru waniliowego i proszku do pieczenia wyrobić ciasto. Przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 26 cm.

    2.

    Z białek ubić pianę, dodać cukier. Wyłożyć na 2 placki i posypać migdałami. Piec około 20 minut w temperaturze 175-200 stopni.

    3.

    Galaretkę rozpuścić w 0,5l gorącej wody. Wystudzić.

    4.

    Ubić śmietankę z cukrem. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę.

    5.

    Na jedno upieczone i wystudzone ciasto posmarować połową bitej śmietany, wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką i na to resztę masy. Przykryć drugim upieczonym i wystudzonym plackiem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, szkola_babci, mama_mnie_nauczyla, Ciasto, beza, bita śmietana, wiśnie
  • 0 komentarzy

Dodane przez: madzik_0111

madzik_0111 10

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-02-27T20:39:18+01:00

869 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »