Wytrawne tartaletki z karmelizowaną cebulą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne na kolację lub jako przystawka do wina.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:

    120 g masła
    1 szkl. mąki pszennej
    odrobina wody
    1/2 łyżeczki soli


    FARSZ:
    4 czerwone cebule
    2 łyżeczki cukru trzcinowego
    2 łyżki octu winnego białego
    4 gałązki świeżego rozmarynu
    150 g sera żółtego, np gouda
    2 łyżki bułki tartej
    sól
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Przystawki

Wytrawne tartaletki z karmelizowaną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruche ciasto:
    Zimne masło pokroić w drobną kostkę, dodać mąkę, sól, ewentualnie odrobinę wody - zagnieść szybko ciasto. Uformować w kulę, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  • 2. Cebulę pokroić w pół plastry.
    Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, dodać cukier - smażyć, ciągle mieszając.
    Gdy cebula zmięknie dolać ocet winny, dodać posiekany rozmaryn i sól do smaku. Smażyć aż płyn odparuje.

    Ser zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
  • 3. 6 małych foremek do tartaletek posmarować masłem, oprószyć mąką.

    Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Wycinać okręci, wykleić ciastem foremki.
    Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut.
    Po tym czasie tartaletki wypełnić nadzieniem, posypać startym serem i bułką tartą - zapiec przez 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować