Wytrawne tartaletki z boczkiem

0 (0 ocen)

Pikantne tartaletki z ziemniaków z dodatkiem ryżu, cukinii i boczku.

Składniki:

  • Na 8 tartaletek o średnicy 9,5cm:

    składniki podstawowe:
    20 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
    1/2 szklanki ryżu basmati
    1 mała cukinia

    składnik podstawowy dodatkowy:
    2 średnie ziemniaki

    składniki robocze:
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    sól
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
    tłuszcz do wysmarowania foremek

    dekoracja:
    liście sałaty
    gałązki zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Przekąski

Wytrawne tartaletki z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z plasterków boczku wycinamy 32 wąskie paski o długości równej średnicy foremek do tartaletek. Resztę boczku kroimy w paseczki.
  • 2. Ryż wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy 6 minut i odsączamy.
  • 3. Cukinię ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Odciskamy z nadmiaru soku.
  • 4. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Nadmiar soku odlewamy.
  • 5. Mieszamy ziemniaki z ryżem, boczkiem i cukinią, dodajemy natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i roztrzepane jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  • 6. Farszem napełniamy natłuszczone foremki do tartaletek. Na wierzchu układamy kratkę z pasków boczku. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Jeśli używamy foremek silikonowych, nie trzeba ich natłuszczać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia Ryż Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować