Wytrawne tartaletki z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z plasterków boczku wycinamy 32 wąskie paski o długości równej średnicy foremek do tartaletek. Resztę boczku kroimy w paseczki.
2.Ryż wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy 6 minut i odsączamy.
3.Cukinię ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Odciskamy z nadmiaru soku.
4.Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Nadmiar soku odlewamy.
5.Mieszamy ziemniaki z ryżem, boczkiem i cukinią, dodajemy natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i roztrzepane jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
6.Farszem napełniamy natłuszczone foremki do tartaletek. Na wierzchu układamy kratkę z pasków boczku. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Porady
Jeśli używamy foremek silikonowych, nie trzeba ich natłuszczać.
Komentarze