Wytrawne francuzeczki

0 (0 ocen)

Czyli bakłażany zapiekane pod mozzarellą na cieście francuskim z dodatkiem suszonych pomidorów i odrobiną żółtego sera. Przekąska łatwa do przyrządzenia, nie zajmie nam wiele czasu i co najważniejsze jest smaczna :)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 bakłażan średniej wielkości
    200 g mozzarelli
    200 g suszonych pomidorów
    150 g startego sera żółtego
    oliwa z oliwek
    sól

Wytrawne francuzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana opłukać, pokroić w plastry, posolić i pozostawić na 30 min. na durszlaku. Następnie odsączyć układając na ręczniku papierowym.
  • 2. Ciasto francuskie podzielić na 10 prostokątów i ułożyć na blasze do pieczenia.
  • 3. Mozzarelle pokroić w plastry. Suszone pomidory drobno pokroić.
  • 4. Odsączone plastry bakłażanów posmarować z obu stron oliwą z oliwek i usmażyć na patelni grillowej (można na zwykłej).
  • 5. Usmażone bakłażany ułożyć na cieście francuskim, dodać porcję suszonych pomidorów i plaster mozzarelli. Posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ˚C i piec około 20 minut do zrumienienia.

Komentarze

Podobne przepisy