Crumble na słodko – czyli owoce zapiekane pod kruszonką - zna każdy, a ja proponuję przygotować wytrawną wersję tego angielskiego dania. Otrzymana w ten sposób zapiekanka to wspaniała propozycja obiadowa, a także idealny posiłek na kolację.
Składniki:
• 1 duża pierś z kurczaka (300g),
• Przyprawa gyros,
• ½ czerwonej papryki,
• ½ papryki zielonej,
• 1 średnia cebula,
• 30g żółtego sera,
• 50g masła,
• 1 łyżka siekanych orzechów włoskich,
• 1/3 szklanki mąki,
• Sól,\pieprz,
• Słodka papryka,
• Olej do smażenia,
Wytrawne crumble - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ją przyprawą gyros.
2.Mięso podsmażamy na rumiano. Papryki i cebulę kroimy w kostkę.
3.Na patelni po smażeniu mięsa szklimy cebulę. Dodajemy paprykę i smażymy razem 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
4.Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło i rozcieramy między palcami, aby uzyskać kruszonkę. Dodajemy orzechy oraz szczyptę soli i pieprzu.
5.Warzywa mieszamy z mięsem oraz startym na tarce serem. Warzywa przekładamy do formy do zapiekania.
6.Otrzymaną kruszonką posypujemy warzywa z mięsem. Zapiekamy razem do zarumienienia kruszonki – około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy na ciepło.
Życzę smacznego
Komentarze