Wytrawne brioszki serowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, maślane "pączusie" lub bułeczki z niespodzianką w środku, kostką stopionego sera.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 450 g razowej mąki chlebowej
    1 łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki pieprzu
    1 saszetka drożdży instant
    150 ml ciepłego mleka
    2 jajka i 2 żółtka
    75 g stopionego masła
    50 g startego cheddara
    40 kosteczek sera goudy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Brioszki Przystawki

Wytrawne brioszki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki przesiewamy. Mleko mieszamy razem z jajkami, 1 zółtkiem, ostudzonym masłem i cheddarem. Przelewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i dobrze zagniatamy, zbierając jak największą ilość mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok 1 godzinę aż podwoi swoją objętość. Po upływie godziny ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 4 części. Każdą część dzielimy na 10 porcji. Do środka każdej porcji wkładamy kostkę sera i formujemy kulkę podobną do orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę wkładamy do papiliotek na małe mufinki a następnie do formy. Ponownie pozostawiamy brioszki aby podwoiły swoją objętość.
    Do rozgrzanego do 200 stopni, piekarnika wkładamy wysmarowane żółtkiem brioszki. Można je posypać, czarnuszką. Pieczemy ok 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować