Wytrawne brioszki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche składniki przesiewamy. Mleko mieszamy razem z jajkami, 1 zółtkiem, ostudzonym masłem i cheddarem. Przelewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i dobrze zagniatamy, zbierając jak największą ilość mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok 1 godzinę aż podwoi swoją objętość. Po upływie godziny ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 4 części. Każdą część dzielimy na 10 porcji. Do środka każdej porcji wkładamy kostkę sera i formujemy kulkę podobną do orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę wkładamy do papiliotek na małe mufinki a następnie do formy. Ponownie pozostawiamy brioszki aby podwoiły swoją objętość.
Do rozgrzanego do 200 stopni, piekarnika wkładamy wysmarowane żółtkiem brioszki. Można je posypać, czarnuszką. Pieczemy ok 15 minut.
Komentarze