Wytrawna karpatka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wygląda jak tradycyjna karpatka ale tak nie smakuje. Ciasto ptysiowe zrobiłam na bazie rosołu, a masa zrobiona jest z białego sera i ryby. Smak rewelacyjny!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka bulionu
    100 g masła
    1 szklanka mąki pszennej
    3 jajka

    Masa:
    500 g białego sera w kostce
    2 puszki tuńczyka
    ewentualnie ok. 2 łyżki kwaśnej śmietany
    sól do smaku - ok.1 zaokrąglonej łyżeczki
    1 płaska łyżeczka pieprzu
    2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Ryba Przystawki

Wytrawna karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do rondelka wlać bulion, dodać pokrojone masło. Doprowadzić do wrzenia, zdjęć z palnika, wsypać mąkę, cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić na palnik, chwilę podgrzewać mieszając aż do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawić do ostudzenia. Do chłodnego ciasta wbić jaka, zmiksować blenderem (nie mikserem). Wyłożyć do dwóch blaszek o wymiarach 26x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 30 minut. Ostudzić.
  • 2. Masa:
    Do miski włożyć ser, odsączony tuńczyk, zależnie od twardości sera można dodać śmietanę, przyprawy: sól, pieprz, paprykę. Wszystko razem zmiksować blenderem. Gotową masę wyłożyć na jeden blat ciasta, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować