Wystrzałowy bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
Wylać na formę do pieczenia, pieć w temp. 160-180C około 30- 40 minut.
Wykonanie masy bananowej:
Żółta galaretkę rozrabiamy z 0, 5 szklance wody gorącej. Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy benderem, następnie ubijamy śmietanę 30% ( aż będzie sztywna). Dodajemy banany i rozrobiona galaretkę wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy, masę wylewamy na biszkopt.
Czerwoną galaretkę przygotowujemy wg. Wskazówek na opakowaniu, – gdy będzie już tężec wylewamy na masę bananową i całość wkładamy do lodówki na 2 h.
Komentarze