Wyśmienity sero-makowiec z bezą

4.5 (195 ocen)

Lubię eksperymentować w kuchni, a to ciasto to jeden z efektów mich kombinacji, który bardzo posmakował mojej rodzinie.

Składniki:

  • * 20dag margaryny * 14 jaj
    * 2 łyżki bułki tartej * 50dag mąki
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szkl. oleju
    * 950g gotowej masy makowej * 1 ¾ szkl. cukru
    * 2 budynie czekoladowe z cukrem * budyń śmietankowy z cukrem
    *1kg twarogu zmielonego (półtłusty) * 1,5 l. mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wyśmienity sero-makowiec z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyśmienity sero-makowiec z bezą 1. PRZYGOTOWANIE
    1. Ciasto kruche
    50 dag mąki, 20 dag margaryny, 20 dag cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i jedno jajko łączymy ze sobą i wyrabiamy kruszonkę. Gotowe ciasto rozsypujemy na wyłożoną papierem formę o wym. 36x25cm.
    2. Masa makowa
    Od 5 jaj oddzielić żółtka, a następnie je utrzeć na puch, dodać gotową masę makową i 2 łyżki bułki tartej- wymieszać. Na koniec ubić pianę z pozostałych 5 białek i dodać do masy. Całość wymieszać i przelać na kruszonkę.
    3. 2 budynie czek. zagotować w 1l. mleka i ciepły, ale nie gorący wylać na masę makową.
    4. Masa serowa
    6 żółtek i 2 białka zmiksować z ½ szkl. cukru, następnie dodać twaróg i budyń śmietankowy (wsypać) cały czas mieszając. Na koniec wlać 2 niepełne szkl. mleka i ½ szkl. oleju. Wszystko powoli mieszamy. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Całość wylewamy na budyń. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180’C na 45 min.
    5. Białko (6szt.) ubijamy z ½ szkl. cukru i wykładamy na podpieczone sernik i wstawiamy do piekarnika na góra 15 minut.

Porady

Można zmieniać kolejność warstw, dowolnie udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować