Wyśmienity sero-makowiec z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE
1. Ciasto kruche
50 dag mąki, 20 dag margaryny, 20 dag cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i jedno jajko łączymy ze sobą i wyrabiamy kruszonkę. Gotowe ciasto rozsypujemy na wyłożoną papierem formę o wym. 36x25cm.
2. Masa makowa
Od 5 jaj oddzielić żółtka, a następnie je utrzeć na puch, dodać gotową masę makową i 2 łyżki bułki tartej- wymieszać. Na koniec ubić pianę z pozostałych 5 białek i dodać do masy. Całość wymieszać i przelać na kruszonkę.
3. 2 budynie czek. zagotować w 1l. mleka i ciepły, ale nie gorący wylać na masę makową.
4. Masa serowa
6 żółtek i 2 białka zmiksować z ½ szkl. cukru, następnie dodać twaróg i budyń śmietankowy (wsypać) cały czas mieszając. Na koniec wlać 2 niepełne szkl. mleka i ½ szkl. oleju. Wszystko powoli mieszamy. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Całość wylewamy na budyń. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180’C na 45 min.
5. Białko (6szt.) ubijamy z ½ szkl. cukru i wykładamy na podpieczone sernik i wstawiamy do piekarnika na góra 15 minut.
Porady
Można zmieniać kolejność warstw, dowolnie udekorować.
Komentarze