Wyśmienity makowiec Tereni

4.5 (197 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto smakuje wybornie! Polecam w szczególności na wyjątkowe okazje. To mój smak dzieciństwa. Zdecydowanie lepszy niż tradycyjny drożdżowy makowiec zawijany. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości oryginalnym, bogatym smakiem to zachęcam do spróbowania !

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na blachę 25 cm*36 cm

    0,5 kg maku (najlepiej świeżego)
    8 jaj (dużych)
    10 łyżek kaszy manny
    1 szklanka orzechów włoskich (sparzonych i zmielonych lub drobno pokrojonych)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny (ja używam KASI)
    2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    kg jabłek (polecam kwaśne odmiany)
    garść bakalii (sparzonych i drobno pokrojonych)
    aromat migdałowy
    lukier: cukier puder i sok z cytryny lub woda
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Wyśmienity makowiec tereni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzyć, zmielić dwukrotnie. Zmiksować miękką margarynę, cukier, cukier waniliowy, żółtka jaj. Połączyć z makiem. Stopniowo dodawać sypkie produkty: kaszę mannę, proszek do pieczenia z mąką i na końcu zmielone orzechy włoskie. Zamieszać wszystko drewniana łyżką. Następnie do masy dodać starte na tarce o dużych oczkach i odciśnięte jabłka. Ubić białka ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą. Dodać kilka kropli aromatu migdałowego dla wzbogacenia smaku. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Wystudzić. Polukrować wierzch ciasta. Smacznego :)

Porady

Polecam kwaśne jabłka- Renetę. Ciasto smakuje lepiej gdy sami zmielimy mak. Nie polecam gotowej masy makowej. Bakalie wzbogacą smak ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jabłka Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować