Wyśmienite pączki

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lubią je dzieci i dorośli. Nadziane konfiturami świetnie smakują!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg przesianej mąki tortowej
    20 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    10 dag drożdży
    3/4 l mleka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    10 żółtek
    1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki octu
    szczypta soli
    konfitury lub dżem
    olej do głębokiego smażenia
    lukier
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wyśmienite pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać 1 szklankę mąki i 1/3 szklanki cukru, utrzeć z drożdżami, wymieszać z 1 szklanką letniego mleka, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. Oddzielić żółtka, dodać do nich szczyptę soli, odstawić na 10-15 minut, dodać do rozczynu. Połączyć z cukrem, cukrem waniliowym, spirytusem. Dodać lekko podgrzane pozostałe mleko i roztopione masło oraz przesianą mąkę, wymieszać.
  • 2. Starannie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i szklanką wykrawać z niego krążki, poczekać, aż wyrosną.
  • 3. Pączki smażyć na oleju na złotobrązowy kolor. Wykładać na ręczniki papierowe, aby osączyć je z tłuszczu. Na koniec każdy pączek napełnić konfiturą za pomocą szprycy. Można polukrować.

Porady

Z podanych składników wyszło mi ok. 50 pączków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować