Wyśmienite pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać 1 szklankę mąki i 1/3 szklanki cukru, utrzeć z drożdżami, wymieszać z 1 szklanką letniego mleka, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. Oddzielić żółtka, dodać do nich szczyptę soli, odstawić na 10-15 minut, dodać do rozczynu. Połączyć z cukrem, cukrem waniliowym, spirytusem. Dodać lekko podgrzane pozostałe mleko i roztopione masło oraz przesianą mąkę, wymieszać.
2.Starannie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i szklanką wykrawać z niego krążki, poczekać, aż wyrosną.
3.Pączki smażyć na oleju na złotobrązowy kolor. Wykładać na ręczniki papierowe, aby osączyć je z tłuszczu. Na koniec każdy pączek napełnić konfiturą za pomocą szprycy. Można polukrować.
Komentarze