Wyśmienite kotlety z cukinii

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przygotowuję szybkie dania, bo pichcenie z 3-miesięcznym szkrabem to trudne zadanie.

Składniki:

  • ● duża cukinia
    ● 2 jajka
    ● mała marchewka
    ● 1 szkl. mąki
    ● mała cebula
    ● ząbek czosnku
    ● przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
    ● bułka tarta
    ● olej

Wyśmienite kotlety z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyśmienite kotlety z cukinii 1. Cukinię myjemy (gdy skórka
    jest zbyt twarda – obieramy),
    ścieramy na tarce o dużych oczkach
    i odciskamy. Marchewkę
    myjemy, obieramy i ścieramy na
    tarce o małych oczkach. Cebulę
    i czosnek obieramy. Cebulę
    drobno kroimy, czosnek przeciskamy
    przez praskę.
  • 2. Warzywa mieszamy z mąką,
    i jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Zbyt rzadką
    masę zagęszczamy bułką tartą.
  • 3. Z masy formujemy kotlety,
    panierujemy w bułce tartej i wkładamy
    na rozgrzany olej. Smażymy
    z obu stron na rumiano.

Porady

Do masy można wkruszyć ser pleśniowy. Podajemy z pomidorem i ugotowanym brokułem.

Notka redakcyjna

PPK_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy