Wyśmienite cappuccino

5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię zaskakiwać rodzinę nowymi ciastami. To wymyśliłam z okazji urodzin mojego taty.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 6 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1 szkl. mąki + 1 łyżka
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● szczypta soli
    Krem cappuccino:
    ● 2 op. waniliowego kremu do tortów
    ● op. cappuccino o smaku czekoladowym
    ● 450 ml mleka
    Oraz:
    ● 1/2 l kremówki 30- lub 36-proc.
    ● 3 op. śmietan-fiksów
    ● 5 dag gorzkiej czekolady
    ● rurki waflowe
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Wyśmienite cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy
    z odrobiną soli. Powoli wsypujemy
    cukier, dodajemy żółtka
    i chwilę ubijamy na puszystą
    masę. Wsypujemy przesianą
    mąkę z proszkiem do pieczenia
    i mieszamy. Wlewamy do
    natłuszczonej tortownicy (śr.
    20 cm). Pieczemy ok. 35 minut
    w piekarniku rozgrzanym
    do temp. ok. 180 °C. Studzimy
    i przekrawamy na 2 placki.
  • 2. Krem: mleko podgrzewamy,
    wsypujemy cappuccino. Mieszamy,
    aż się rozpuści. Schładzamy.
    Wsypujemy kremy do
    tortów i ubijamy na sztywno.
    Połowę kremu rozsmarowujemy
    na pierwszym placku.
  • 3. Śmietanę ubijamy na sztywno
    ze śmietan-fiksami, wykładamy na krem (kilka łyżek
    odkładamy). Przykrywamy 2.
    plackiem. Resztą kremu smarujemy
    wierzch i boki tortu.
  • 4. Wierzch posypujemy startą
    na tarce o dużych oczkach
    gorzką czekoladą i dekorujemy
    rurkami waflowymi w całości.
    Dookoła brzegu robimy
    dekoracyjne kleksy ze śmietany.
    Kilka rurek rozkruszamy,
    obsypujemy boki tortu.

Porady

● Do przygotowania kremu możemy użyć cappuccino o innym smaku, np. śmietankowym lub waniliowym. ● Aby wzmocnić kawowy smak kremu, warto dodać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować