1.Ciasto makowe: białka ubijamy z cukrem. Mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i makiem. Wlewamy do formy (25x35 cm). Pieczemy 25 minut w 180 °C. Studzimy. Przekrawamy na pół. Jeden placek smarujemy powidłami,
przykrywamy drugim.
2.Biszkopt: żółtka i jajka ubijamy z cukrem na puch. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Wlewamy do formy (25x35 cm). Pieczemy 25 minut
w temp. 180 °C. Studzimy, przekrawamy na pół.
3.Masa: galaretki rozpuszczamy osobno w szklance wrzątku. Schładzamy. Śmietankę ubijamy. Połowę mieszamy z tężejącą żółtą galaterką, resztę z czerwoną.
4.Do formy 25x35 cm wkładamy biszkopt, smarujemy żółtą masą i przykrywamy ciastem makowym. Wykładamy czerwoną masę i biszkopt.
Wstawiamy do lodówki.
Porady
● Śmietankę przed ubijaniem trzeba mocno schłodzić.
● Ciasto warto udekorować wiórkami kokosowymi lub zrobić esy-floresy z polewy czekoladowej.
Komentarze