Wyśmienita zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna ogórkowa z podsmażanymi warzywami

  • 30 min

Składniki:

  • 1 litr wywaru mięsnego
    ok. 6-8 ogórków kiszonych
    2 ziemniaki
    2 nieduże marchewki
    1 nieduża pietruszka
    1 cebula
    koperek
    1 łyżka margaryny
    ok. 1/4 szklanki śmietany 30%
    sól i pieprz

Wyśmienita zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zupy użyłam wywaru z kości cielęcej i wołowych żeberek, wywar gotowałam jedynie z dodatkiem selera i pora, których nie ma w składzie zupy. Wywar był dobrze doprawiony m.in mieszanką przypraw chili.

    Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę oraz pietruszkę ścieramy na tarce o dużych otworach. Na margarynie podsmażamy cebulkę, kiedy ładnie się zeszkli dodajemy również marchewkę z pietruszką i jeszcze chwilę podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu. Kiszone ogórki ścieramy na grubych oczkach, dodajemy usmażone warzywa oraz ok.2 łyżki posiekanego koperku. W momencie kiedy ziemniaki są już miękkie dodajemy pozostałe warzywa i gotujemy je jeszcze ok. 3-5minut na wolnym ogniu. Po zdjęciu z ognia wlewamy śmietankę (w razie potrzeby przyprawić). Pyszna zupka ogórkowa gotowa : )

Komentarze

Podobne przepisy