Danie smakuje wybornie, a ponadto jest zdrowe i niskokaloryczne, zatem dobre dla osób na diecie. Mój mąż przepada za tą zapiekanką, dlatego często serwuję ją na obiad lub kolację.
Wyśmienita zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety osuszamy, skrapiamy
sokiem z cytryny i na chwilę odstawiamy.
Śliwki kroimy w paski.
Warzywa myjemy i obieramy.
Ziemniaki kroimy w plasterki,
a resztę warzyw – drobno.
2.Filety oprószamy solą, pieprzem
i mąką i obsmażamy na
oleju z obu stron. Dolewamy
odrobinę oleju, dodajemy warzywa,
podsmażamy. Ziemniaki
gotujemy około 10 minut
w osolonej wodzie.
3.Warzywa i ziemniaki wkładamy
do posmarowanego tłuszczem
naczynia żaroodpornego.
Dodajemy śliwki i rybę.
4.Zapiekankę polewamy śmietaną
wymieszaną z przecierem
pomidorowym. Zapiekamy ok.
15 minut w temp. 180 °C.
Komentarze