Wyrolowany pszenno-żytni chleb

0 (0 ocen)

Oczywiście nie mogłam się powstrzymać i jadłam jeszcze ciepły chleb, ale po ostudzeniu też super smakuje, zapraszam:)

Składniki:

  • 370 g mąki pszennej
    100 g mąki żytniej
    1 opakowanie drożdży instant
    1 łyżeczka cukru
    2,5 łyżki sosu sojowego
    1 szklanka letniej wody
    3 łyżki oleju
    40 g szynki
    30 g sera żółtego
    1 jajko rozm. S
    2 łyżki ziaren słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Szynki Ser

Wyrolowany pszenno-żytni chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-174bmjo 1. Do miski wsypać obie rodzaje mąki, drożdże oraz cukier. Wymieszać
  • image-22rvoru 2. . Do szklanki z wodą wlać sos sojowy i wymieszać. Do suchych składników dodać olej oraz połowę przygotowanej wody. Wyrabiać ciasto dolewając wodę. Wyrabiać do momentu połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i ochłodzić do ręki. Miskę wysmarować olejem i położyć kulę ciasta. Posypać lekko mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
  • image-1s5xu18 3. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i rozwałkować je na prostokąt. Na całej powierzchni rozłożyć plastry szynki i pokrojony na paski żółty ser. Ściśle zrolować. Ułożyć na papierze do pieczenia.
  • image-2a52eqe 4. Jajko roztrzepać widelcem i posmarować chlebek nim obficie. Po wierzchu posypać słonecznikiem i delikatnie owinąć papierem do pieczenia. Piec w 200 około 55-60 minut w piekarniku góra-dół. Wyjąć, ostudzić. Smaczego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szynka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować