WYPASIONA BAGIETKA

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna bagietka,doskonała na śniadanie,kolację i na przekąskę..Podawać gorące.

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE
    1 bagietka zwykła
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    6 plastrów kiełbasy szynkowej o grubości 5 mm
    4 łodygi selera naciowego

    1 łyżka keczupu pikantnego
    sól czosnkowa,czosnek granulowany,bazylia suszona,chilli mielone do smaku,olej do smażenia.



Wypasiona bagietka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wypasiona bagietka 1. Papryki i seler oczyścić,umyć i pokroić w kostkę razem z kiełbasą.
  • wypasiona bagietka 2. Na patelni rozgrzać olej dodać warzywa i smażyć do czasu ich zeszklenia.
  • wypasiona bagietka 3. Wsypać pokrojoną kiełbasę i smażyć do czasu odparowania wody.
  • wypasiona bagietka 4. Dodać keczup,przyprawić do smaku przyprawami i smażyć do czasu wysmażenia się keczupu.Zdjąć z patelni,schłodzić,tłuszcz pozostawić.
  • wypasiona bagietka 5. Bagietki przekroić wzdłuż na połowę,wyciąć środkowe części.Wycięte części bagietki pokroić w kostkę.
  • wypasione bagietki 6. Kostki bagietki zrumienić na tłuszczu ze smażenia warzyw,posypać bazylią i przestudzić.
  • wypasiona bagietka 7. Każdą połowę bagietki faszerować na przemian zaczynając od położenia warstwy grzanek,warstwy warzyw z szynką aż do wyczerpania wszystkich składników.
  • wypasiona bagietka 8. Blaszkę posmarować wodą,wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć nafaszerowane bagietki.
  • wypasiona bagietka 9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i zapiekać 15 min.
  • wypasiona bagietka 10. Wyłożyć na półmisek.Można ozdobić żółtym serem,pestkami dyni i słonecznika ,ozdobnie wyciętą świeżą papryka ,w/g uznania.

Porady

Wyjętą z piekarnika bagietkę można posypać przed podaniem startym serem i zrumienionymi pestkami. 2 łyżki startego sera żółtego 1 łyżka ziaren słonecznika łuskanego 1 łyżka pestek dyni Pestki dyni i słonecznika zrumienić na suchej patelni,ser zetrzeć na tarce o drobnych wiórkach. Warzywa można przesmażyć dzień wcześniej i dopiero krótko przed podaniem przygotować bagietkę,by była gorąca.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy