Wykwintny truskawkowiec

4.5 (176 ocen)

  • Łatwy

Prawdziwie wykwintny biszkopt z truskawkami!

  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - masło: 50 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 0.75 szklanki
    - jaja: 4 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    NADZIENIE:
    - truskawki świeże: 500 gramów
    - galaretki truskawkowe: 2 sztuki
    - cukier puder do dekoracji: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Galareta Desery Galaretki

Wykwintny truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    W misce ubijamy białka na sztywno, dodajemy powoli cukier,
    nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku i po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia.
    Kiedy dodamy już wszystkie żółtka i mąkę, wlewamy strumyczkiem rozpuszczone, ostudzone masło.
    Masę na biszkopt wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia /u mnie 35×23/
    i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

    W tym czasie 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy.
    250g truskawek miksujemy w blenderze jak na koktajl, dolewamy galaretkę, mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki.

    Wyciągamy upieczony biszkopt i od razu przekładamy go do keksówki razem z papierem /u mnie 28×10/,
    delikatne dociskając ciasto do brzegów. Czekamy aż wystygnie.

    Na biszkopcie układamy gęsto truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.
    Na 10 minut wstawiłam keksówkę do zamrażarki a później na 2 godziny do lodówki.
    Pamiętamy aby galaretka była tężejąca, inaczej wsiąknie w biszkopt.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować