Wykwintny truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
W misce ubijamy białka na sztywno, dodajemy powoli cukier,
nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku i po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia.
Kiedy dodamy już wszystkie żółtka i mąkę, wlewamy strumyczkiem rozpuszczone, ostudzone masło.
Masę na biszkopt wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia /u mnie 35×23/
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
W tym czasie 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy.
250g truskawek miksujemy w blenderze jak na koktajl, dolewamy galaretkę, mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki.
Wyciągamy upieczony biszkopt i od razu przekładamy go do keksówki razem z papierem /u mnie 28×10/,
delikatne dociskając ciasto do brzegów. Czekamy aż wystygnie.
Na biszkopcie układamy gęsto truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.
Na 10 minut wstawiłam keksówkę do zamrażarki a później na 2 godziny do lodówki.
Pamiętamy aby galaretka była tężejąca, inaczej wsiąknie w biszkopt.
Smacznego!
Komentarze