wykwintny tort z masą cukrową i różyczkami

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Połączyłem kilka przepisów na tory w jeden i wyszedł rewelacyjny w dodatku pięknie wygląda.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy
    6 jaj
    szklanka cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek mąki pszennej
    szklanka zmielonych orzechów włoskich

    Biszkopt kakaowy
    6 jaj
    szklanka cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki kakao

    Wkładka kokosowa
    5 jaj
    szklanka cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżki mąki pszennej
    200 gram wiórek kokosowych

    Masa do tortu
    10 jaj
    3 szklanki cukru
    2 kostki masła

    Masa cukrowa
    700 gram cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    3 łyżeczki glukozy
    50ml. wrzącej wody

    Różyczki
    1/4 kostki margaryny
    poł szklanki wody
    120 gram mąki pszennej
    kisiel wiśniowy
    5 łyżęk cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Wykwintny tort z masą cukrową i różyczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPTY I WKŁADKA:
    Ubij białka na sztywną pianę dodaj cukier ciągle ubijając następnie dodawaj po jednym żółtku i resztę składników tak zrób z pozostalym biszkoptem i wkładką. Wylać do tortownicy i Piec w temp 180 stopni około 30 minut przestudź i biszkopty przekrój na pół.
    MASA DO TORTU:
    Wbij wszystkie jaja do miski wsyp cukier i chwile ubijaj następnie przełóż miskę na garnek z parującą wodą i ubijaj na parze kokoło 40 minut odstaw do wystudzenie. Następnie Dokładnie rozetrzyj masło i dodawaj stopniowo mase jajeczną. Przełóż torta: biszkopt orzechowy-masa-biszkopt kakaowy-masa-wkładka kokosowa-masa-biszkopt orzechowy-masa-biszkopt kakaowy
    MASA CUKROWA:
    Przesiej na stolnice cukier puder. W wodzie rozpuść dokładnie żelatyne i glukoze wylej do cukru i ugnieć mase powinna mieć podobną konsystęcję jak ciasto na pierogi. Następnie rozwałkuj i przełóż delikatnie na całą powierzchnie torta i dociśnij do ścianek.
    RÓŻYCZKI :
    Rozpuść w wodzie margarynę dodaj mąkę przełóż na stolnice dodaj cukier puder i kisiel następnie rozwałkój ciasto wycinaj małe kułka i zijająć je w pół jedno do drugiego formuj różyczkę odstaw na okkoló 30 minut by zesztywniały i połóż na torta.

Porady

Gdy będziemy wałkować mase cukrową stolnica musi być idealnie czysta i posypana cukrem pudrem. Ja z masy cukrowej ułożyłem rownież małą kokardę. Można zostawić troche masy do tortu dodać kaka i zrobić wzorki na torcie za pomocą szprycy. Jeżeli chcemy uzyskać inny kolor masy cukrowej wystarczy dodać barwnika spożywczego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować