WYKWINTNY TORT POMARAŃCZOWY

0 (0 ocen)

TORT PRZYGOTOWAŁAM NA MOJE URODZINY. JEST MOCNO KAWOWY Z DODATKIEM POMARAŃCZY. BARDZO PRACOCHŁONNY ALE WARTY ZACHODU, BO EFEKT PRZESZEDŁ MOJE OCZEKIWANIA.

Składniki:

  • Ciasto orzechowe:
    6 jaj
    16 dag cukru
    10 dag maki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    7 dag zmielonych orzechów włoskich

    Ciasto czekoladowe:
    3 duże jaja i 1 małe
    4 łyżki cukru
    1 pełna łyżka kakao
    4 płaskie łyżki maki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    OPRÓCZ POWYŻSZYCH:1 opakowanie biszkoptów
    Ciasteczka czekoladowe do przybrania
    Sok z ok. 2-3 pomarańczy
    1 kieliszek wódki

    Krem czekoladowy
    330 g śmietany 30%
    2 czekolady o smaku pomarańczowym (200 g)
    1 łyżeczka żelatyny
    Krem kawowo-mleczny
    40 dag masła
    20 dag cukru pudru
    400 g mleka w proszku
    4 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2/5 szkl gorącej przegotowanej wody
    1 cukier wanilinowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii

    Warstwa pomarańczowa
    2 galaretki pomarańczowe
    Ok. 6 pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wykwintny tort pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto orzechowe:Białka ubić, dodać cukier, ubić na sztywno, potem żółtka. Na kończy wymieszać z mąką i proszkiem oraz orzechami. Upiec w tortownicy o średnicy 28 cm w temperaturze ok. 170 °C przez ok. 30 minut. Po ostudzeniu przekroić na 2 części.
    Ciasto czekoladowe:Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę, dodać cukier, ubijać na sztywno, potem dodać żółtka, ubić. Na końcu wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Upiec w tortownicy o średnicy 28 cm w temperaturze ok. 170 °C przez ok. 30 minut.
    Krem czekoladowy:Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Śmietankę podgrzewać (nie gotować!) razem z czekoladą aż do rozpuszczenia czekolady, wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin (najlepiej przez całą noc. Mocno schłodzoną czekoladową śmietankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w ¼ szkl gorącej wody i wystudzoną.
    Krem kawowo-mleczny: Kawę zalać gorącą wodą i wystudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać po łyżce ostudzonej kawy i po ok. 50 g mleka w proszku. Miksować aż do wykorzystania składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać mniej mleka w proszku lub rozrzedzić ją 1-2 łyżkami zwykłego mleka. ¼ masy odłożyć do przybrania tortu.
    Warstwa pomarańczowa: Galaretki rozpuszczamy w połowie wody podanej w przepisie, studzimy. W tym czasie obieramy pomarańcze, filetujemy je i kroimy na małe kawałki. Pomarańcze mieszamy z wystudzoną galaretką i czekamy aż galaretka zacznie krzepnąć.
    Na ciasto orzechowe (1połówka) dajemy połowę kremu kawowo-mlecznego, potem opakowanie biszkoptów nasączonych w soku z pomarańczy połączonym z wódką (opcjonalnie), masę czekoladową, ciasto czekoladowe, kolejno drugą część masy kawowo- mlecznej i na końcu ciasto orzechowe. Na wierzch wykładamy krzepnącą galaretkę. Boki tortu pokrywamy kremem kawowo-mlecznym i ozdabiamy czekoladowymi ciasteczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować