TORT PRZYGOTOWAŁAM NA MOJE URODZINY. JEST MOCNO KAWOWY Z DODATKIEM POMARAŃCZY. BARDZO PRACOCHŁONNY ALE WARTY ZACHODU, BO EFEKT PRZESZEDŁ MOJE OCZEKIWANIA.
Składniki:
Ciasto orzechowe:
6 jaj
16 dag cukru
10 dag maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 dag zmielonych orzechów włoskich
Ciasto czekoladowe:
3 duże jaja i 1 małe
4 łyżki cukru
1 pełna łyżka kakao
4 płaskie łyżki maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
OPRÓCZ POWYŻSZYCH:1 opakowanie biszkoptów
Ciasteczka czekoladowe do przybrania
Sok z ok. 2-3 pomarańczy
1 kieliszek wódki
Krem czekoladowy
330 g śmietany 30%
2 czekolady o smaku pomarańczowym (200 g)
1 łyżeczka żelatyny
Krem kawowo-mleczny
40 dag masła
20 dag cukru pudru
400 g mleka w proszku
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
2/5 szkl gorącej przegotowanej wody
1 cukier wanilinowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii
Warstwa pomarańczowa
2 galaretki pomarańczowe
Ok. 6 pomarańczy
Wykwintny tort pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto orzechowe:Białka ubić, dodać cukier, ubić na sztywno, potem żółtka. Na kończy wymieszać z mąką i proszkiem oraz orzechami. Upiec w tortownicy o średnicy 28 cm w temperaturze ok. 170 °C przez ok. 30 minut. Po ostudzeniu przekroić na 2 części.
Ciasto czekoladowe:Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę, dodać cukier, ubijać na sztywno, potem dodać żółtka, ubić. Na końcu wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Upiec w tortownicy o średnicy 28 cm w temperaturze ok. 170 °C przez ok. 30 minut.
Krem czekoladowy:Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Śmietankę podgrzewać (nie gotować!) razem z czekoladą aż do rozpuszczenia czekolady, wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin (najlepiej przez całą noc. Mocno schłodzoną czekoladową śmietankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w ¼ szkl gorącej wody i wystudzoną.
Krem kawowo-mleczny: Kawę zalać gorącą wodą i wystudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać po łyżce ostudzonej kawy i po ok. 50 g mleka w proszku. Miksować aż do wykorzystania składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać mniej mleka w proszku lub rozrzedzić ją 1-2 łyżkami zwykłego mleka. ¼ masy odłożyć do przybrania tortu.
Warstwa pomarańczowa: Galaretki rozpuszczamy w połowie wody podanej w przepisie, studzimy. W tym czasie obieramy pomarańcze, filetujemy je i kroimy na małe kawałki. Pomarańcze mieszamy z wystudzoną galaretką i czekamy aż galaretka zacznie krzepnąć.
Na ciasto orzechowe (1połówka) dajemy połowę kremu kawowo-mlecznego, potem opakowanie biszkoptów nasączonych w soku z pomarańczy połączonym z wódką (opcjonalnie), masę czekoladową, ciasto czekoladowe, kolejno drugą część masy kawowo- mlecznej i na końcu ciasto orzechowe. Na wierzch wykładamy krzepnącą galaretkę. Boki tortu pokrywamy kremem kawowo-mlecznym i ozdabiamy czekoladowymi ciasteczkami.
Komentarze