Wykwintny czerwony sos

4.5 (153 ocen)

  • 20 min

Dla wielu ludzi sos jest tym, co w jedzeniu najlepsze. Dobry sos powinien charakteryzować się intensywnym smakiem, odpowiednią gęstością i barwą oraz przyjemnym aromatem. Sos należy zawsze dopasować do rodzaju potrawy. Jest to mój ulubiony sos.

  • 20 min

Składniki:

  • - 150g żurawiny do mięsa ze słoiczka
    - 150 g dżemu z czarnej porzeczki
    - 1 łyżeczka tartego chrzanu
    - 1 łyżeczka musztardy
    - 10g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    - otarta skórka i sok z 1 cytryny
    - 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
    - biały pieprz
    - papryka ostra
    - papryka słodka
    - sól
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Wykwintny czerwony sos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę i dżem zmiksować na jednolity krem. Dodać chrzan, musztardę, wino, drobno posiekaną skórkę z pomarańczy. Doprawić sos sokiem i skórką z cytryny, dodać przyprawy; biały pieprz, paprykę słodką i ostrą, odrobinę soli.

Porady

Sos pasuje do zimnych mięs, wędlin, pasztetów. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować