Gotowanie bardzo polubiłam, gdy wyszłam za mąż. Jest dla mnie przyjemną formą relaksu, wspaniale się odprężam. Inspiruje mnie mąż, który lubi dobrze zjeść.
Składniki:
makaron lasagne
50 dag mielonego mięsa (np. z indyka)
puszka fasolki z kukurydzą w sosie meksykańskim
puszka pomidorów
2 pietruszki
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka lub przyprawa włoska
żółty ser
olej
bułka tarta
Sos beszamelowy:
5 dag masła
1 łyżka mąki
1 szkl. mleka
1/2 szkl. słodkiej śmietany
przyprawy: sól, pieprz, cukier
Wykwintne lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodając pod koniec przeciśnięty przez praskę czosnek. Odkładamy.
2.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodając pod koniec przeciśnięty przez praskę czosnek. Odkładamy.
3.Marchewki i pietruszki obieramy i kroimy w słupki. Podsmażamy, a następnie dusimy, aż zmięknie. Odkładamy. Na tym samym oleju smażymy mięso,
dodajemy pomidory i cebulę z czosnkiem. Smażymy, aż sok odparuje, doprawiamy. Dodajemy fasolę z kukurydzą i smażymy, by sos nie był wodnisty.
4.Sos: masło roztapiamy, mieszamy z mąką, rozprowadzamy mlekiem i śmietaną, zagotowujemy, uważając, żeby sos się nie przypalił. Zdejmujemy, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem
5.Blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką. Układamy warstwami: makaron, farsz z mięsem, marchew z pietruszką,
sos, makaron itd. Posypujemy serem i zapiekamy.
Komentarze