150g masła + pół łyżki do polewy
100 g gorzkiej czekolady
2 duże jajka
szklanka mąki
pół szkl. cukru
pół szkl. mleka
2 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dekoracja:
cukrowe kwiaty
kasza manna
posypka kolorowa
sezam
Wykwintne babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładką masę.Dodaj jajka i pół tabliczki rozpuszczonej czekolady. Zacznij miksować. Stopniowo dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao na przemian z mlekiem.
2.Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Masą wypełnij papilotki (tylko do połowy). Piecz 20 minut. Gdy będą gotowe, wystudź je.
3.Pozostałą czekoladę połam i wraz z masłem roztop w rondelku. Posmaruj nią babeczki i udekoruj.
Porady
Do środka babeczek możesz dodać posiekane migdały, suszoną żurawinę. Dobre są tez mrożone owoce np. porzeczki, poziomki, jeżyny.
Komentarze