Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kulki lodów obtoczyć w krokancie migdałowym i wstawić do zamrażarki.
Rabarbar pokroić na małe kawałki.
Do emaliowanego lub stalowego garnka włożyć rabarbar, cukier, laskę wanilii i zalać
wodą. Zagotować, po 15 min wyjąć wanilię. Gotować jeszcze 20minut.
Przecedzić zupę, rabarbaru nie wyciskać, zupa ma być klarowna. Doprawić do smaku cukrem i ostudzić.
1 łodygę rabarbaru przekroić wzdłuż i następnie na równe kawałki 3-centymetrowe.
W garnuszku zagotować kawałki rabarbaru z cukrem i wodą. Gotować 2-3 min najdłużej. Wyjąć rabarbar.
Ułożyć na dnie talerza, dodać kilka kawałeczków wanilii i gałkę lodów w krokancie.
Delikatnie nalać zupę.
Porady
. Uwaga! Rabarbaru nie wolno gotować, ani dusić w garnkach aluminiowych, ze względu na zachodzące reakcje chemiczne z Al.
Komentarze