Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie.

0 (0 ocen)

Zupa o ciekawej kompozycji i bardzo interesującym smaku związanym z lodami.

Składniki:

  • 2 porcje.
    300g rabarbaru
    3/4 szklanki cukru
    1 laska wanilii
    2,5 szkl. wody
    Dekoracja zupy.
    1 łodyga rabarbaru
    2 łyżki cukru
    1/2 szklanki wody
    2 gałki lodów waniliowych
    2 łyżki krokantu migdałowego

Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kulki lodów obtoczyć w krokancie migdałowym i wstawić do zamrażarki.
    Rabarbar pokroić na małe kawałki.
    Do emaliowanego lub stalowego garnka włożyć rabarbar, cukier, laskę wanilii i zalać
    wodą. Zagotować, po 15 min wyjąć wanilię. Gotować jeszcze 20minut.
    Przecedzić zupę, rabarbaru nie wyciskać, zupa ma być klarowna. Doprawić do smaku cukrem i ostudzić.
    1 łodygę rabarbaru przekroić wzdłuż i następnie na równe kawałki 3-centymetrowe.
    W garnuszku zagotować kawałki rabarbaru z cukrem i wodą. Gotować 2-3 min najdłużej. Wyjąć rabarbar.
    Ułożyć na dnie talerza, dodać kilka kawałeczków wanilii i gałkę lodów w krokancie.
    Delikatnie nalać zupę.

Porady

. Uwaga! Rabarbaru nie wolno gotować, ani dusić w garnkach aluminiowych, ze względu na zachodzące reakcje chemiczne z Al.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy