Wykwintna sałatka z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki myjemy i gotujemy w skórkach. Studzimy, obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Z ostu balsamicznego, miodu i szczypty soli przygotowujemy marynatę. Wkładamy do niej kostki buraków, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny (można na całą noc).
2.Mięso kroimy w niedużą kostkę, solimy, oprószamy mielonymi płatkami chilli, dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 60 minut do lodówki. Po tym czasie wkładamy mięso na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oleju, smażymy mieszając, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do odparowania wody. Studzimy.
3.Orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do przestudzenia. Odcedzamy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Siekamy niezbyt drobno. Ser kozi kroimy w niedużą kostkę. Buraki odsączamy z marynaty. Kilkanaście kostek odkładamy do dekoracji.
4.W 6 pucharkach lub salaterkach układamy warstwami: buraczki, mięso, ser i na wierzchu orzechy. Każdą porcję polewamy łyżeczką oliwy, dekorujemy listkami bazylii i buraczkowymi kostkami.
Porady
Zamiast sera koziego możemy użyć sera feta lub pleśniowego.
Sałatkę można przygotować z dodatkiem 3-4 łyżek majonezu zamiast oliwy, wymieszać i podawać w salaterce.
Smażone mięso indyka można zastąpić wędliną pokrojoną w kostkę.
Komentarze