Danie wykwintne,niezwykle smaczne.Pstrągi gotowane na parze z rozmarynem i tymiankiem,serwowane w towarzystwie sosu z kaparów.Do tego sałata dębowa z winogronami,orzechami i specjalnym dresingiem.
Wykwintna kolacja-pstrąg na parze z sosem kaparowym i sałata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrągi umyć,do wnętrza ryb wsypać suszone zioła.Ułożyć w parowarze,gotować na parze 15 minut.Mięso ryb po ugotowaniu na parze jest miękkie,delikatne,skóra odchodzi od mięsa i łatwo jest ją usunąć,ryby praktycznie bez ości,tylko jeść i delektować się wykwintnym,zdrowym,wieczornym posiłkiem.
2.Klarowny bulion zagotować,dodać śmietanę,sól,pieprz i kapary,wymieszać.Do kubka z zimną wodą wsypać skrobię ziemniaczaną,wymieszać,przelać do sosu.Zmniejszyć ogień,a po chwili,gdy sos zgęstnieje,zdjąć garnek z ognia.Przelać do sosjerki.
3.Ryby wyłożyć na talerz,udekorować sałatą,winogronami lub cytryną.Serwować z sosem kaparowym.
4.Parmezan ściąć nożem na wiórki.Sałatę dębową i winogrona umyć pod bieżącą wodą,osuszyć.Ułożyć na talerzu.Posypać owocami suszonej żurawiny,orzechami i wiórkami parmezanu.Grejpfrut obrać,podzielić na cząstki,ułożyć na sałacie.Do miseczki wlać ocet winny,dodać miód,oliwę,sól,wymieszać dokładnie.Powstałym dresingiem polać sałatę.
Komentarze