Wykwintna kolacja-pstrąg na parze z sosem kaparowym i sałata

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie wykwintne,niezwykle smaczne.Pstrągi gotowane na parze z rozmarynem i tymiankiem,serwowane w towarzystwie sosu z kaparów.Do tego sałata dębowa z winogronami,orzechami i specjalnym dresingiem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pstrągi (wypatroszone,świeże): 2 sztuki
    - rozmaryn suszony: 2 łyżeczki
    - tymianek suszony: 2 łyżeczki

    - bulion: 150 mililitrów
    - kapary: 2 łyżki
    - śmietanka kremowej 30%,: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - skrobia ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - woda: 2 łyżki

    - sałata dębowa (czerwona): 1 sztuka
    - orzechy włoskie: 20 sztuk
    - winogrona (zielone,kiść): 1 sztuka
    - żurawina suszona (całe owoce): 20 sztuk
    - grejpfrut (żółty lub czerowny): 1 sztuka
    - ocet balsamiczny: 3 łyżki
    - miód naturalny: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz kolorowy (grubo mielony): 2 szczypty
    - oliwa extra vergine (lub olej z pestek winogron): 8 łyżek
    - parmezan: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne Wina

Wykwintna kolacja-pstrąg na parze z sosem kaparowym i sałata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi umyć,do wnętrza ryb wsypać suszone zioła.Ułożyć w parowarze,gotować na parze 15 minut.Mięso ryb po ugotowaniu na parze jest miękkie,delikatne,skóra odchodzi od mięsa i łatwo jest ją usunąć,ryby praktycznie bez ości,tylko jeść i delektować się wykwintnym,zdrowym,wieczornym posiłkiem.
  • 2. Klarowny bulion zagotować,dodać śmietanę,sól,pieprz i kapary,wymieszać.Do kubka z zimną wodą wsypać skrobię ziemniaczaną,wymieszać,przelać do sosu.Zmniejszyć ogień,a po chwili,gdy sos zgęstnieje,zdjąć garnek z ognia.Przelać do sosjerki.
  • wykwintnie ryba na parze 3. Ryby wyłożyć na talerz,udekorować sałatą,winogronami lub cytryną.Serwować z sosem kaparowym.
  • ellegnacka sałata dębowa z orzechami 4. Parmezan ściąć nożem na wiórki.Sałatę dębową i winogrona umyć pod bieżącą wodą,osuszyć.Ułożyć na talerzu.Posypać owocami suszonej żurawiny,orzechami i wiórkami parmezanu.Grejpfrut obrać,podzielić na cząstki,ułożyć na sałacie.Do miseczki wlać ocet winny,dodać miód,oliwę,sól,wymieszać dokładnie.Powstałym dresingiem polać sałatę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować