Podać z bitą śmietaną połączoną z gęstym jogurtem.
Składniki:
2 gruszki
2 cm korzenia imbiru
200 ml marmolady z pomarańczy Sewilla lub innej wytrawnej
75 ml whisky lub brandy
½ cytryny
1 pomarańcza
2 łyżeczki masła
Kawałek laski cynamonu
125 ml słodkiej śmietany i jogurtu
Wykwintna gruszka w stylu francuskim. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny-osobno.
Lekko podgrzana marmoladę wymieszać z alkoholem i utartym korzeniem imbiru.
Z obranych gruszek wydrążyć gniazda nasienne ,skropić sokiem z cytryny .
Do żaroodpornego naczynia wlać sok pomarańczowy ,rozsypać płatki masła i ułożyć gruszki.
Napełnić je marmoladą pomarańczowo-imbirową i obok położyć kawałki pokruszonego cynamonu.
Zapiekać przez 15 min w temp.190stop.
Komentarze