Jedyna w swoim rodzaju "KAWOWA ZEBRA"

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jest to pierwsze ciasto które zrobiłam. Nie wymaga doświadczenia a mimo to jest wyjątkowe i smaczne.

  • 20 min

Składniki:

  • *500 g mąki (+ 3/4 łyżki)
    *2 szklanki cukru
    *4 jajka
    *250ml mleka
    *pół szklanki oleju
    *3/4 łyżki kawy rozpuszczalnej
    *1 łyżka płaska proszku do pieczenia

Jedyna w swoim rodzaju "kawowa zebra" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajka, posypujemy odrobiną soli, wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji,
  • 2. Miksując wlewamy mleko i olej,
  • 3. Przesypując przez sitko dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,
  • 4. Ciasto rozlewamy na 2 miseczki, Do jednej dodajemy 3/4 łyżki mąki - natomiast do drugiej dodajemy 3/4 łyżki kawy ( i miksujemy)
  • 5. Do przygotowanej formy ( najlepiej podłużnej ) wlewamy na przemian ciasto i pozostawiamy je na kilka minut.
  • 6. Nagrzewamy piekarnik do ok 175 stopni, lub z termoobiegiem (proponuje tą opcje) do 150/160 stopni i wstawiamy ciasto na około 60 minut

Porady

* przykryć pieczące się ciasto pozłotkiem * nalewając ciasto do formy, można je wlewać łyżeczkami (po 5 na zmianę) dla uzyskania lepszego efektu " zebry" * Polecam użycie termoobiegu gdyż niektóre kawy rozpuszczalne dają aromat lekko przypieczonego ciasta

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy