wyciskanki z kisielem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Najbardziej spodobają się najmłodszym degustatorom słodkości. Choćich przygotowanie wymaga trochę wprawy to naprawdę polecam je wszystkimdomowym cukiernikom. Są bardzo kruche i pięknie wyglądają, więc możnaje podać także jako przekąskę dla gości.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    ¾ szklanki cukru pudru
    ¾ kostki masła
    3 żółtka
    Kilka kropel aromatu waniliowego
    Małe opakowanie kisielu pomarańczowego i jabłkowego

Wyciskanki z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oba rodzaje mąki przesiej przez sitko. Dodaj cukier puder, aromat
    żółtka i masło. Zarób ciasto. Schłodź pół godziny w lodówce.
    Kisiele przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Ciasto podziel na niewielkie
    kulki, przełóż do metalowej szprycy z ozdobną końcówką i wyciskaj na
    blasze ciastka. Na środku zrób okrągłe wgniecenie i wylej kisiel.
    Ciasta piecz około 20 minut w temperaturze 180-160 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy