Najbardziej spodobają się najmłodszym degustatorom słodkości. Choćich przygotowanie wymaga trochę wprawy to naprawdę polecam je wszystkimdomowym cukiernikom. Są bardzo kruche i pięknie wyglądają, więc możnaje podać także jako przekąskę dla gości.
30 min
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru pudru
¾ kostki masła
3 żółtka
Kilka kropel aromatu waniliowego
Małe opakowanie kisielu pomarańczowego i jabłkowego
Wyciskanki z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oba rodzaje mąki przesiej przez sitko. Dodaj cukier puder, aromat
żółtka i masło. Zarób ciasto. Schłodź pół godziny w lodówce.
Kisiele przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Ciasto podziel na niewielkie
kulki, przełóż do metalowej szprycy z ozdobną końcówką i wyciskaj na
blasze ciastka. Na środku zrób okrągłe wgniecenie i wylej kisiel.
Ciasta piecz około 20 minut w temperaturze 180-160 stopni.
Komentarze