Wybuchowy tort granatowy

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.

Lekki i smaczny tort z owocami

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jajek
    18 dkg cukru
    12 dkg mąki
    6 dkg kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy

    Masa
    500 g śmietany kremówki 36%
    170 g serca mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Dodatkowo
    150 g borówek
    1 duże mango
    3 granaty
    opakowanie podłużnych biszkoptów
    100 g białej czekolady
    100 g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Wybuchowy tort granatowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrami. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po 1 żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia zmieszać razem i przesiać. Powoli dodać do bitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy ok 24 cm i piec w temp 180˚C przez około 30 minut.
    Ciasto wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, przekroić wzdłuż dwukrotnie.
  • 2. Masa:
    Schłodzoną śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i cynamon zmiksować mikserem na puszystą masę.
  • 3. Na pierwszym blacie ciasta rozprowadzić część masy. Na masę położyć pokrojone w kostkę mango - lekko wciskając w krem. Położyć drugi blat ciasta, wyłożyć część kremu i borówki. Przykryć trzecim blatem ciasta. Pozostałą częścią masy posmarować brzegi i wierzch tortu.
  • 4. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (każdą osobno). W rozpuszczonej czekoladzie maczać biszkotpy; najpierw w ciemnej, następnie w białej. Widelcem rozprowadzić lekko białą czekoladę tworząc fale. Biszkopty odkładać na talerzyk tak aby część z czekoladą wystawała poza brzeg talerza. Pozostawić do zastygnięcia. Następnie przykleić biszkopty wkoło tortu.
  • 5. Z granatów wyłuskać ziarenka i posypać nimi wierzch tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować