Wybuchowy sernik

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 2 godz.

Miałam pewne opory co do upieczenia tej wersji sernika, ale jak to powiedziała pewna znawczyni serników: "Skoro można upiec z porzeczkami, to czemu nie z granatem"? Tak więc zdecydowałam się i postąpiłam słusznie:) Wyszedł puszysty, a pestki granatu fajnie "chrupały" przy konsumpcji.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na tortownicę o śr. 26cm

    Spód:
    200g biszkoptów
    2 łyżeczki kakaa
    150g roztopionego masła
    4 łyżki cukru

    5 jajek
    0,75 kg sera białego
    2 łyżki syropu trzcinowego
    1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    2x budyń śmietankowy
    150ml śmietanki 30%
    1x opakowanie bitej śmietany- śnieżki
    50g roztopionego, przestudzonego masła
    1/2 buteleczki olejku śmietankowego
    1 granat

    1,5 tabliczki białej czekolady
    5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery Biszkopty

Wybuchowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty kruszymy w robocie, dodajemy kakao, cukier oraz roztopione masło. Łączymy składniki i wylepiamy nimi spód tortownicy. Pozostawiamy w lodówce do czasu wylania sernika.
  • 2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem, syropem trzcinowym i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietankę, budynie, śnieżkę, olejek oraz masło. Na koniec dodajemy ser zmielony dwukrotnie.
  • Sernik z granatem 3. Do tak przygotowanej masy serowej dodajemy ubite ze szczyptą soli białka i mieszamy do połączenia obu mas.
    Granat myjemy i delikatnie przekrawamy by wyjąć pestki bez dużej ilości soku. 3/4 pestek wsypujemy do masy serowej i mieszamy.
    Całość wlewamy na przygotowany wcześniej spód biszkoptowy i pieczemy ok 100 minut w temp. 160 st C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i nie wyciągamy sernika przez ok 30 minut.
  • 4. Jeszcze ciepły sernik polewamy rozpuszczoną z dodatkiem mleka białą czekoladą i posypujemy resztą owoców granatu.

Porady

Owoce granatu najlepiej gdy są pełne i osuszone. Starajmy się wyjąć je delikatnie rękami, bo przy potrząsaniu granatu łyżką wydziela się bardzo dużo soku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Granat Owoce Kasza Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Piątek 7.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=211 PP_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować