Wyborne szparagi z drobiowymi pałeczkami

0 (0 ocen)

Wyborne szparagi z drobiowymi pałeczkami.

Składniki:

  • 500g szparagów
    5 pałeczek z kurczaka
    20 g masła
    1 łyżka oleju
    1 cebula
    125 ml bulionu
    125 ml wina białego
    gałka muszkatołowa
    sos worcester
    50 ml śmietany kremówki
    1 żółtko
    sól, pieprz biały i kajeński
    natka pietruszki
    pomidorki koktajlowe

Wyborne szparagi z drobiowymi pałeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obrać, umyć, odciąć od dołu 1/3 długości.
    Górne części ugotować w osolonej wodzie, resztę zachować.
    Mięso natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć krótko na maśle z oliwą.
    Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić.
    Dodać surowe części szparagów, wlać wino i bulion. Całość dusić pod przykryciem ok.30min.Następnie doprawić gałką muszkatołową, pieprzem kajeńskim i sosem worcester.
    Śmietanę ubić i wymieszać z żółtkiem.
    Sos w garnku zagęścić śmietaną. Podgrzać, nie gotować
    Całość przełożyć do wysokiego naczynia, wokół mięsa ułożyć koronę ze szparagów.
    Posypać natką pietruszki i ozdobić pomidorkami koktajlowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy