Wyborne rogaliki z nadzieniem jagodowym

1.2 (20 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis zrealizowany z myślą o tych, którzy kochają słodkie przekąski.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 700 g mąki pszennej
    - 50 g drożdży świeżych
    - 100 g margaryny lub masła
    - 150 g sacharozy lub cukru pudru
    - 250 ml mleka
    - 3 żółtka
    - 1 jajko
    - 3 białka ( do posmarowania rogalików przed pieczeniem)
    - 3 łyżeczki cukru waniliowego lub kokosowego
    - dżem jagodowy
Wystaw ocenę:

1.2 (20 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Wyborne rogaliki z nadzieniem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodajemy drożdże, zalewamy 50 ml mleka, dodajemy łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Składniki mieszamy, po powstaniu rozczynu przykrywamy ściereczką zostawiając w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia.
    .
  • 2. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy resztę mąki, margarynę, sacharozę, mleko, żółtka, jajko, cukier waniliowy, mieszamy energicznie do czasu wyrobienia się ciasta
  • 3. Po wyrobieniu ciasta przekładamy je do oddzielnej miski oprószonej delikatnie mąką. Przykrywamy ponownie ściereczką odstawiając w ciepłe miejsce. Czekamy 40 minut na ponowne wyrośnięcie.
  • 4. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części. Wykładamy je na stół wcześniej delikatnie posypany mąką i rozwałkujemy ciasto na grubość1 cm w kształt koła. Koło dzielimy na trójkąty zawijając od strony jego podstawy ku wierzchołkowi i smarując delikatnie dżemem jagodowym.
  • 5. Wyrobione rogaliki wykładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 8 - 10 minut.

    Smacznego wszystkim ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować