Wyborne rogaliki z nadzieniem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dodajemy drożdże, zalewamy 50 ml mleka, dodajemy łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Składniki mieszamy, po powstaniu rozczynu przykrywamy ściereczką zostawiając w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia.
.
2.Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy resztę mąki, margarynę, sacharozę, mleko, żółtka, jajko, cukier waniliowy, mieszamy energicznie do czasu wyrobienia się ciasta
3.Po wyrobieniu ciasta przekładamy je do oddzielnej miski oprószonej delikatnie mąką. Przykrywamy ponownie ściereczką odstawiając w ciepłe miejsce. Czekamy 40 minut na ponowne wyrośnięcie.
4.Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części. Wykładamy je na stół wcześniej delikatnie posypany mąką i rozwałkujemy ciasto na grubość1 cm w kształt koła. Koło dzielimy na trójkąty zawijając od strony jego podstawy ku wierzchołkowi i smarując delikatnie dżemem jagodowym.
5.Wyrobione rogaliki wykładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 8 - 10 minut.
Komentarze