Wyborna z borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem
i 2 łyżkami ciepłej wody.
Dodajemy do mąki wymieszanej
z 1/2 łyżeczki soli. Wlewamy
4 łyżki oleju i pół szklanki
ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto.
Gdy zacznie odchodzić
od rąk, kilka razy uderzamy
o stolnicę. Formujemy kulę,
smarujemy 2 łyżeczkami oleju
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ponownie zagniatamy i wykładamy
na posmarowaną
olejem blachę. Smarujemy
przecierem pomidorowym
i oprószamy przyprawą.
2.Grzyby oczyszczamy, kroimy
w plastry i gotujemy kilka
minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule obieramy,
kroimy, podsmażamy na oleju.
Dodajemy grzyby. Doprawiamy
solą, pieprzem, papryką
i oregano. Smażymy, aż cebula
się zrumieni. Studzimy. Wykładamy
na ciasto. Pieczemy
ok. 25 minut w 220 °C. P osypujemy
serem. Chwilę zapiekamy.
Podajemy z dowolnym
sosem, np. keczupem.
Komentarze