Wyborna z borowikami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Równie smaczna będzie przyrządzona z pieczarkami

Składniki:

  • ● 2 szkl. mąki
    ● 5 dag drożdży
    ● 2 łyżeczki cukru
    ● kilka łyżek przecieru pomidorowego z ziołami
    ● pieprz ziołowy
    ● przyprawa do pizzy
    ● 1/2 kg borowików
    ● 2 cebule
    ● oregano
    ● słodka mielona papryka
    ● starty żółty ser do posypania
    ● sól
    ● olej

Wyborna z borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem
    i 2 łyżkami ciepłej wody.
    Dodajemy do mąki wymieszanej
    z 1/2 łyżeczki soli. Wlewamy
    4 łyżki oleju i pół szklanki
    ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto.
    Gdy zacznie odchodzić
    od rąk, kilka razy uderzamy
    o stolnicę. Formujemy kulę,
    smarujemy 2 łyżeczkami oleju
    i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Ponownie zagniatamy i wykładamy
    na posmarowaną
    olejem blachę. Smarujemy
    przecierem pomidorowym
    i oprószamy przyprawą.
  • Wyborna z borowikami 2. Grzyby oczyszczamy, kroimy
    w plastry i gotujemy kilka
    minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule obieramy,
    kroimy, podsmażamy na oleju.
    Dodajemy grzyby. Doprawiamy
    solą, pieprzem, papryką
    i oregano. Smażymy, aż cebula
    się zrumieni. Studzimy. Wykładamy
    na ciasto. Pieczemy
    ok. 25 minut w 220 °C. P osypujemy
    serem. Chwilę zapiekamy.
    Podajemy z dowolnym
    sosem, np. keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy