Wuzetka z twarogiem

4.5 (159 ocen)

Wuzetki które pamiętam z dzieciństwa to biszkopty przełożone bitą śmietaną. Ostatnimi czasy zaczęłam napotykać się na wuzetki z dodatkiem twarogu, mascarpone lub serka typu philadelphia. Musiałam więc wypróbować i ja.

Składniki:


  • Biszkopt
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki ciemnego kakao
    3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
    Masa serowo śmietankowa
    0,5 l kremówki 30%
    0,5 kg sera twarogowego z wiaderka
    7 łyżek cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny
    0,5 szkl wody
    Polewa
    3 łyżki masła
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    dżem jagodowy do posmarowania
    Dekoracja
    150 ml zimnej kremówki 30%
    0,5 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Bita śmietana

Wuzetka z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Podane składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty. Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st.Biszkopty po upieczeniu ostudzić. Masa serowo-śmietankowa: Żelatynę wymieszać w wodzie i lekko podgrzać aż się rozpuści. Twaróg wymieszać łyżką. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem miksując na wolnych obrotach dodawać po łyżce twarogu na koniec wlać letnią żelatynę, zmiksować. Masę wylać na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem i odłożyć na godzinę do stężenia. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem i polać polewą. Odłożyć do stężenia polewy. Ubić zimną kremówkę na sztywno z cukrem pudrem i za pomocą szprycy cukierniczej udekorować bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować