Wuzetka warszawska

4.49 (196 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Znaleziona w zeszycie mamy, kiedyś gościła na naszym stole bardzo często, obecnie trochę zapomniana a szkoda ...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT :
    8 jajek
    30 dag cukru
    10 dag mąki pszennej
    10 dag mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM ŚMIETANOWY:
    śmietana 30 % ( ja miałam 2 kubki po 330 ml)
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny

    DODATKOWO:
    marmolada morelowa (ewentualnie dżem) ok. 3/4 słoiczka
    100 g czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Wuzetka warszawska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Wystudzić.
  • 3. Ze śmietany odlać pół szklanki, resztę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać żelatynę.
  • 4. Polewa: pół szklanki śmietany zagotować, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Rozpuścić, mieszając. Wystudzić.
  • 5. Przełożenie: biszkopt - krem śmietanowy - biszkopt - cienka warstwa marmolady morelowej - polewa

Porady

Marmolada nadaje wuzetce ciekawy kwaskowaty posmak i przełamuje ,,mdłą" śmietanę. Jak nie mam marmolady smaruję dżemem ale marmolada jest lepsza gdyż jest gęstsza. P.S. Moja blacha ma wymiary 23x38 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kasza Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować