Wuzetka Agnieszki

5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Agnieszka Podlejska zaprosiła nas do Radomska na pieczenie jednego ze swoich popisowych ciast.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 20 dag mąki pszennej
    ● 5 dag mąki ziemn.
    ● 20 dag margaryny
    ● 25 dag cukru
    ● 4 jajka
    ● 4 łyżki kakao
    ● 2 op. cukru wanil.
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem: 80 dag mielonego twarogu
    ● 25 dag cukru pudru
    ● 1 szkl. śmietanki 36-proc.
    ● 7 łyżeczek żelatyny
    ● aromat cytrynowy
    Polewa: 2 łyżki kakao
    ● 5 dag margaryny
    ● 2 dag cukru
    Dekoracja:
    ● 1 szkl. śmietanki 36-proc.
    ● 10 dag cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Wuzetka agnieszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy. Mieszamy
    z cukrami, jajkami,
    mąkami z proszkiem i kakao.
    Ciasto wlewamy do wyłożonej
    papierem blachy (25x32
    cm) i pieczemy ok. 40 minut
    w 180 °C. Studzimy.
  • 2. Krem: twaróg ucieramy
    z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy
    w 1/2 szkl. gorącej
    wody i studzimy. Śmietankę
    ubijamy, mieszamy z żelatyną a następnie z twarogiem
    i aromatem. Odstawiamy.
  • 3. Składniki polewy gotujemy
    z 2 łyżkami wody. Nieco studzimy.
    Ciasto kroimy na pół.
    Spód smarujemy 2/3 kremu,
    przykrywamy 2. plackiem
    i smarujemy resztą kremu. Na
    ciasto wykładamy polewę.
  • 4. Dekoracja: kremówkę ubijamy
    z cukrem. Szprycą wyciskamy
    śmietanę na wierzch
    i boki ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować