Wstążki z sosem kurkowym i brokułem

4.5 (192 ocen)

Kurki obgotowałam, żeby je zamrozić, ale pokusa zrobienia sosu była zbyt duża

Składniki:

  • 250 g makaronu wstążka ząbkowana
    duża łyżka masła sklarowanego
    mała cebulka
    40 dag kurek – u mnie wcześniej oczyszczone i obgotowane
    biały pieprz
    200 g śmietanki kremówki 30%
    1 łyżeczka mąki pszennej
    sól
    1 brokuł
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Dania główne Sosy

Wstążki z sosem kurkowym i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam najpierw pokrojoną w kosteczkę cebulkę, a następnie obgotowane wcześniej kurki.
  • 2. Smażyłam razem około 5 minut, dolałam kremówkę i smażyłam aż częściowo odparowała i wyraźnie zaczęła gęstnieć.
  • 3. Mąkę rozprowadziłam w około szklance zimnej wody, tak, żeby nie było grudek. Wlałam do grzybów, zagotowałam.
    Doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.
  • 4. Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
    Brokuła podzieliłam na różyczki, dokładnie umyłam, ugotowałam al’dente w osolonym wrzatku, odcedziłam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kurki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować