Danie jest bardzo smaczne, pożywne i szybkie w przyrządzeniu.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
- 4 filety z kurczaka lub ok. 80 dkg fileta z indyka
- makaron wstążki – 400g
- ser pleśniowy- 2 trójkąty sera Lazur Błękitny Lazur lub 200g sera Gorgonzola
- 1 śmietana 30%- 200ml
- oliwa z oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka
Wstążki z kurczakiem w błękitnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy marynatę: 3-4 ząbki czosnku przeciskamy przez wyciskacz do czosnku, dodajemy 3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę ostrej papryki mielonej i szczyptę soli i pieprzu.
Fileta kroimy w paski i mieszamy z marynatą. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Na patelni rozgrzewamy olej i opiekamy kurczaka przez ok. 3-4 minuty. Następnie dusimy pod przykryciem jeszcze 10 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
Na drugą patelnię wlewamy śmietanę i pokrojony ser pleśniowy. Całość podgrzewamy aż ser się roztopi i utworzy się gęsty kremowy sos. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie gotowy sos wlewamy na patelnię z kurczakiem. Mieszamy i całość jeszcze przez chwilę gotujemy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.
Makaron układamy na talerze i polewamy sosem.
Komentarze