Wstążki na pikantno

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy wracam głodna z zajęć na uczelni, robię tę potrawę.

Składniki:

  • 40 dag makaronu zielone wstążki
    czerwona papryka
    1/2 żółtej papryki
    słoik (54 dag) pieczarek krojonych w zalewie naturalnej
    3 ogórki konserwowe
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2,5 szkl. soku pomidorowego
    150 ml śmietany 18-proc.
    sól, pieprz
    łyżeczka chili

Wstążki na pikantno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w małą kostkę. Pieczarki osączamy. Ogórki kroimy w cienkie plasterki.
  • 2. Sos: paprykę dusimy ok. 7 minut na roztopionym maśle. Oprószamy mąką i chwilę smażymy. Mieszając, wlewamy sok pomidorowy i śmietanę.
    Dodajemy ogórki oraz pieczarki. Gotujemy ok. minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Komentarze

Podobne przepisy